Декоративна квітка, ліки від всіх хвороб, отрута, що винищує комах, засіб для виведення плям, універсальне добриво, нарешті, харчова сировина, з якої можна приготувати хліб, крохмаль, пудру, масло, вино, каву, дріжджі, шоколад і т.д. і т.п., принадно володіти таким... >>
Сьогодні в це важко повірити, але, виявляється, були такі часи, коли про картоплю не знали не тільки в Росії, але і в освіченій Західній Європі. Перші бульби приблизно в 1570 - 1580 роках іспанські мореплавці доставили до Європи з Південної Америки, де картопля була одним з... >>
Існують і інші версії появи картоплі в Європі. Довгий час цю заслугу приписували англійському віце-адміралові Френсісу Дрейку, як відомо, що командував піратською флотилією. На статуї знаменитого мореплавця, спорудженій в Оффенбурзі, зроблений такий напис: Сер Френсіс... >>
Для того, щоб зменшити час запікання картоплини, можна вставити в неї цвях (цим ви заощадите 15 хвилин) або відварити її в солоній воді протягом 10 хвилин перед закладкою в розігріту духовку. >>
Якщо приготувати картоплю в мундирі, це дозволить зберегти велику живильну цінність. Перед подачею шкірку краще зчистити - їсти її не рекомендується: корисних речовини в ній небагато, зате токсини і пестициди, якщо їм було звідки узятися, переживуть і миття, і термообробку. >>
Всупереч поширеній думці, картопля не дуже калорійна, в одній порції міститься 110 калорій, зате одна столова ложка вершкового масла подвоїть калорійність картоплі, тому стежите за тим, що і в яких кількостях ви додаєте в картопляні блюда. >>
Крім високого вмісту вітаміну C – 45% від денної норми в одній середній бульбі - картопля також вельми багата калієм (21% денної норми) і клітковиною (12% денної норми). А ірландці, великі любителі картоплі, до того ж стверджують, що цей коренеплід - відмінний афродізіак. Гм. >>
У відварній картоплі залишається більше вітамінів, чим в смаженій. Воду, в якій варилася молода картопля, можна використовувати для приготування супу. >>
Щоб очищена картопля при вариві не почорніла і була смачніша, додайте у воду ложечку лимонного соку і 2 шматочки цукру. Якщо картопля підморожена, то перед варивом її треба потримати в холодній воді, а потім опустити в кип'яток, куди, окрім солі, додати 1 чайну ложку оцту –... >>